Intense media online
Image default
Offers

De volgende stap: optimaliseer je paardenhouderij met het juiste ruwvoer

Als paardenhouder wil je natuurlijk het beste voor je paarden. Een belangrijk onderdeel van de verzorging is het aanbieden van kwalitatief hoogwaardig ruwvoer. Maar wat is nu het beste ruwvoer voor jouw paarden? En hoe kun je dit het beste aanbieden? In dit artikel geven we je tips en adviezen om de volgende stap te zetten in het optimaliseren van je paardenhouderij.

De basis: waarom ruwvoer zo belangrijk is

Ruwvoer is de basis van het dieet van een paard. Het is rijk aan vezels en zorgt voor een goede spijsvertering en darmwerking. Daarnaast zorgt het kauwen op ruwvoer voor speekselproductie, wat helpt bij het bufferen van maagzuur en het voorkomen van maagzweren. Het is dus van groot belang om je paarden voldoende en kwalitatief goed ruwvoer te bieden.

Kies het juiste ruwvoer voor jouw paarden 

Er zijn verschillende soorten ruwvoer beschikbaar, zoals hooi, kuilgras en voordroog. De keuze voor het juiste ruwvoer hangt af van de behoeften van je paarden en de beschikbaarheid van het voer. Hooi is een veelgebruikt ruwvoer en is geschikt voor de meeste paarden. Kuilgras en voordroog zijn vochtiger en kunnen een goede optie zijn voor paarden die moeite hebben met het eten van droog hooi. Let bij de keuze voor ruwvoer op de voedingswaarde, structuur en hygiëne van het voer. Een goede leverancier, zoals dumea agro milieu, kan je hierbij adviseren.

Voer op maat: stem de hoeveelheid ruwvoer af op de behoefte van je paard

De hoeveelheid ruwvoer die een paard nodig heeft, hangt af van zijn gewicht, leeftijd, activiteitsniveau en gezondheid. Een algemene richtlijn is om 1,5% tot 2,5% van het lichaamsgewicht van het paard aan ruwvoer te voeren. Een paard van 600 kg heeft dus tussen de 9 en 15 kg ruwvoer per dag nodig. Weeg het ruwvoer af om zeker te zijn dat je de juiste hoeveelheid voert en pas dit aan op de individuele behoefte van je paard.

 

Aanbieden van ruwvoer: zorg voor voldoende eetmomenten

Paarden zijn van nature grazers en hebben een kleine maag. Ze zijn erop gebouwd om de hele dag door kleine hoeveelheden te eten. Het is daarom belangrijk om het ruwvoer over meerdere eetmomenten te verdelen. Dit kan door het voer in verschillende porties aan te bieden of door gebruik te maken van een slowfeeder. Een slowfeeder zorgt ervoor dat het paard langer over zijn ruwvoer doet, waardoor hij minder snel verveeld raakt en het voer beter verteerd wordt.

Controleer regelmatig de kwaliteit van het ruwvoer

De kwaliteit van het ruwvoer kan variëren, bijvoorbeeld door weersomstandigheden of opslag. Het is daarom belangrijk om regelmatig de kwaliteit van het ruwvoer te controleren. Let hierbij op de geur, kleur en structuur van het voer. Schimmel of een muffe geur kunnen wijzen op een verminderde kwaliteit. In dat geval is het verstandig om het ruwvoer te vervangen.

Door het juiste ruwvoer te kiezen en dit op de juiste manier aan te bieden, zet je de volgende stap in het optimaliseren van je paardenhouderij. Wil je meer weten over ruwvoer en de mogelijkheden voor jouw paarden? Neem dan een kijkje op Dumea agro milieu.

 

https://shop.dumea-agro.nl/paardenhouderij/ruwvoer