Intense media online
Image default
Recreation

Aanhangwagen wielen

 

Wielen zijn natuurlijk super belangrijk om veilig onderweg te zijn met de aanhanger of caravan. Iedereen heeft het wel eens gezien. Een aanhanger met pech aan de kant van de snelweg met een klapband of zelfs een wiel die helemaal er van gelopen is. Er is geen APK voor aanhangers dus worden jaarlijks niet gecontroleerd in Nederland. In België en Duitsland is er wel een dergelijke keuring.

Desalniettemin is het dus ook van belang dat je de banden goed controleert.

 

Wielen vervangen

Bij aanhangwagen wielen moet je letten op verschillende maten. Ben je opzoek naar een wiel ter vervanging?  Dan kan je het beste dezelfde maat nemen en hier niet van afwijken. Het is belangrijk om ook naar de velgmaten te kijken en dan vooral naar de steekmaat en de ET waarde. Deze moeten hetzelfde zijn voor het beste resultaat. Een aanhangwagen is namelijk gebouwd voor die specifieke maat, de aanhanger staat dan het beste achter de auto en hoort bij de as. Zo voorkom je dat de aanhanger scheef achter de auto komt te staan. Ook voor aanhangers geldt een minimaal bandenprofiel, het minimale bandenprofiel van aanhangwagen wielen is hetzelfde als bij auto’s:  1,6 mm.

Inch maten

De inch maat heeft te maken met de grote van het aanhangwagen wiel.

De meest voorkomende inch maten zijn 8, 10 en 13 inch. Deze aanhangwagen wielen worden standaard onder aanhangwagens gemonteerd in de fabriek bij de afmontage van de aanhanger.

Steekmaten

Bij de steekmaat gaat het om het aantal boutgaten en de diagonale afstand van de boutgaten van de aanhanger velg. De meest voorkomende steekmaten van een aanhanger op een rij:

–       Opel Steek  = 4×100 met naafdiameter 57 mm

–       Franse steek = 4×115 met naafdiameter 85 mm

–       Mercedes steek 5×112 met naafdiameter 67 mm

–       Velg met vetnippel uitsparing 4×101,6 met naafdiameter 67 mm

–       Steekmaat 5×140 met naafdiameter 94 mm

Naafdiameter

De naafdiameter is het gat in het midden van de velg, vaak standaard bij een bepaalde steekmaat.

PR waarde aanhangerwiel

De PR waarde is er in vier verschillende maten 4PR, 6PR, 8PR en 10PR. Maar wat houdt de PR waarde in? De PR waarde is het aantal lagen rubber, vroeger heette dat PLY.

 

 

Draagvermogen van de wielen

Let goed op met het draagvermogen. Deze mag niet overschreden worden.

Snelheidscodering aanhanger banden

Voor wielen gelden snelheidslimieten. Let hierbij op hoe hard het wiel mag rijden. Ieder wiel heeft een zogenoemde loadindex. Dit is de combinatie van gewicht en snelheid die is toegestaan met de banden.

Banden notatie

Op een band staat veel informatie genoteerd. Zo kan je vanaf de band opmaken welke maat het is, wat het draagvermogen is, de maximale bandendruk (bar) en dat het een tubeless band is.

Soorten velgen voor de aanhangwagen

Velgen zijn er in twee verschillende types. Voornamelijk stalen velgen maar ook lichtmetalen velgen. Ook kan je een wieldoppenset op over de velgen plaatsen. Dit is vergelijkbaar als met een auto.

Toebehoren

Extra toebehoren zijn niet altijd nodig bij aanhanger wielen. Natuurlijk heb je wielbouten nodig om ze op de as te bevestigen maar wanneer je bijvoorbeeld extra wielen hebt liggen is het voor de  bescherming wel fijn hoezen te hebben. Of wanneer je de velg niet mooi vind zou je er een wieldoppenset op kunnen zetten. Ook zijn er compressors waarmee je altijd met goed opgepompte banden onderweg bent. Dat bespaard veel brandstof, en is beter voor het milieu. Voor een reservewiel kan je het beste een reservewiel steun gebruiken.

 

 

 

https://www.aanhangwagendirect.nl/